Skønhedsidealer

 

Hvad er kropsidealer?

Et kropsideal er en forestilling om, hvordan du bør se ud, hvis du vil være med på moden.
 

Kropsidealer omhandler især forestillinger om, hvordan din krop skal se ud. Der er forskel på mænd og kvinders kropsidealer. I dag skal mænd se voluminøse ud i form af store muskler, mens kvinder skal være tynde. Nogle af tidernes kvindelige skønhedsidealer har været Marilyn Monroe, Twiggy, Madonna Beyoncé og Kim Kardashian. 

 

Skønhedsidealer igennem tiden

Igennem tiden har skønhedsidealer vist, at det er et dynamisk emne. Dette skyldes, at skønhedsidealerne udskiftes med tiden. Herunder kan du læse om, hvordan skønhedsidealet for kvinder har ændret sig de sidste 100 år.
 

1900 

Timeglas figur. Det var meget eftertragtet at have en smal talje, som kun kunne opnås ved ekstrem træning og sund kost. Kvinderne skød genvej på en smerteful måde. De brugte stramtsiddende korsetter. Faktisk så stramt at flere kvinder besvimede. Kvinderne i dette årti var klædt så fint og stramt på, at de knap nok kunne bevæge sig.
 

1910

Årtiet hvor kvinderne fik stemmeret, som satte præg på skønhedsidealet. Kvinderne gik fra den ultratynde talje, og korsettet, til en naturlig talje. Sideløbende begyndte kvinderne at gå i løsere kjoler, som havde et mere afslappet look. Moden var stadig, at kjolerne gik ind i taljen. 
 

1920

Kvinderne gjorde op med det feminine look, timeglasfiguren, og begyndte at klæde sig maskulint. De klippede håret kort, og begyndte at klæde sig og opføre sig mere udfordrende. 
 

1930

Den kurvede kvindekrop vender tilbage. Brysterne og taljen skulle vises frem. Det var en mellemting mellem den slanke og den buttede. Det vi i dag kalder ”den normale krop”.
 

1940

Imens mændene var i krig, overtog kvinderne mændenes fysiske job på hjemmefronten. På grund af det hårde fysiske arbejde, fik kvinderne bredere skuldre og større muskler. I slutningen af fyrrende forsøgte den franske designer, Christian Dior, at få lidt af det kvindelige look tilbage igen. Derfor begyndte han at designe mere feminint beklædning, hvor kvindens talje og hofte var i fokus.
 

1950

Nu var mændene hjemme fra krigen, og overtog deres job derhjemme. I denne periode var det moderne at have den kurvede krop. Store øjenbryn, store numser og kort hår var de skønhedsidealer, kvinderne bestræb sig efter. Det var også moderne at gå med spidse bh’er og høje stilletter, da det fremhævede det feminine ved kvindekroppen og deres gang.
 

1960

Skønhedsidealet gik hurtigt fra det kurvede til det åleslanke kropsideal. Det slanke look blev påvirket af den nu populære model Twiggy. Kvinderne bevarede dog det korte hår og de markerede øjenbryn. 
 

1970

I dette årti begyndte kvinderne at se neutrale ud. De blev hippier. Derfor droppede kvinderne alt, der skulle fremhæve den feminine kropsfigur. De smed bh’en, lod håret gro og droppede makeup. Flade sandaler, store løse kjoler og trompetbukser var in.
 

1980

Der var fokus på at holde sin krop sund og slank. Kvinderne trænede meget, og fokuserede på at få en trænet og tonet krop, som de kunne vise frem.
 

1990

Kvinderne frigjorde sig, og begyndte at skabe sin egen mode. Der var en større forskel imellem kvindernes kroppe, end man havde set før. Det var både accepteret at være slank såvel som kurvet.
 

2000

I 2000 var der fortsat fokus på den sunde krop. Det var meget populært at være på sundheds- og slankekure, så kroppen ville se sund og lækker ud på en naturlig måde.
 

2010

Sundhedsstimen fortsatte, og der var fokus på en sund krop og en stærk mentalitet. Nu var det ikke kun moderne at se sund ud udenpå, men også hvor sund ens krop var indeni. Kvinderne dyrkede yoga og pilates, og synes at det var okay at have lidt på sidebenene, ligesom Beyoncé. 
 

Alt i alt har skønhedsidealerne igennem tiden været de samme. De er bare tittet frem på forskellige tidspunkter. Der er derfor god grund til at tro, at det formentlig er de samme kropsidealer, der vil gå igen i fremtiden.

 

Hvordan er skønhedsidealer i dag?

Skønhedsidealet i dag er inspireret af 1990erne. Den lange og slanke krop har hittet i modeblade, og på de sociale medier lige siden. Dog er vi så småt ved at bevæge os hen imod 2010’ernes kropsidealer, hvor en sund og ”normal” krop er smuk. Der begynder at være fokus på den indre skønhed, hvor det er okay at have lidt på sidebenene. Store influencers som Beyonce og Kim Kardashian har i den grad sat sit præg på skønhedsidealerne i dag. 
 

Noget andet som skønhedsidealerne viser, er at ungdommen starter tidligere og slutter senere. Det er det der beskriver skønhedsidealer i dag bedst. I dag bestræber alle sig efter et samlet skønhedsideal, uanset aldersgruppen. Alle vil se unge og spændstige ud. Det handler hele tiden om at holde sin krop trænet og lækker, og at have en glat hud. Derfor er det også blevet mere normalt at benytte sig af plastikkirurgi, så rynkerne kan glattes ud og læberne blive større.
 

Skønhedsidealerne i dag er også påvirket af urbaniseringen. Der er enormt mange mennesker, der gerne vil bo i byerne, og vi bliver derfor flere og flere mennesker på det samme sted. Vi er konstant omgivet af mennesker vi ikke kender. 
 

I takt med, at vi er omgivet af flere og flere mennesker vi ikke kender, er det er derfor blevet vigtigt for os, at vi altid ser præsentable ud, så vi altid udstråler den bedste side af os selv. Det er en af grundene til, at kropsidealer er blevet en stor del af vores liv. Vi har altid gerne ville se pæne ud i offentligheden. Engang var der bare ikke så mange nye mennesker vi mødte i dag, som vi gør i dag.

 

Altom-skønhedspleje.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-skønhedspleje.dk