Selvtillid og Selvværd

 

Selvtillid og selvværd

Der findes mange mennesker, der udstråler rigtig god selvtillid med dårligt selvværd. Deres fremtoning viser, at de har totalt styr på alt hvad de laver og hvad de sætter sig for. Der er sikkert også mange af dem, der har styr på det, men bag lige så mange af dem gemmer sig en person med dårligt selvværd. 

 

Hvad er selvtillid?

Ja, hvad er selvtillid egentligt for en størrelse? Selvtillid er troen på dit eget værd og troen på, at du kan klare de krav du får stillet. De krav vi stiller til os selv, eller andre stiller til os, er påvirket af de sociale forhold i samfundet. Hvis du tror på dig selv, og tror på, at du kan mestre de krav du får stillet, har du god selvtillid. 
 

Selvtillid er en gave i livet, som ikke alle har, og er ikke noget du er født med. Selvtillid opbygges for de fleste i barndommen. Der er mange der ikke ved, hvad selvtillid er, og hvad det gør ved din krop at have god selvtillid. Selvtillid er med til at føre dig igennem forhindringer i livet, og er med til, at du trives både socialt og i samfundet. 
 

Det er svært at forholde sig til, hvad selvtillid er, når det kommer til en selv. Tænker du ofte, hvad du duer til, og hvad andre mennesker tænker om dig? På om du er lige så sød og pæn, som andre omkring dig? Der er ingen grund til, at du tænker i de baner, for det er kun din egen forestilling og ikke andres. Virkeligheden er, at de tanker og følelser kommer indefra, og er ikke noget andre får dig til at føle. 
 

Der er mange mennesker, der ikke har selvtillid, især blandt unge. 6% af alle børn og unge kæmper med sin selvstillid. Det er 6% for mange, og det skal der laves om på. Det er heldigvis en overskuelig opgave, også for dig. Det eneste du skal være indstillet på, er at gøre noget anderledes, end hvad du førhen har gjort. Det handler om at rykke sine egne begrænsninger. Hvis du tror på, at dine målsætninger er mulige, vil de også være mulige. Efter at have opnået mere selvtillid, vil du føle en frihed, som du måske aldrig har følt før. 
 

En af de mange grunde til, at mange unge i dag har problemer med selvtillid, er på grund af de uopnåelige skønhedsidealer der fluerer rund på de sociale medier. Du har mulighed for at læse mere om skønhedsidealer her.

 

Hvad er forskellen på selvtillid og selvværd? 

Der er forskel på selvtillid og selvværd, men de følges oftest hånd i hånd. Selvtillid er troen på sig selv. En person med god selvtillid har tillid til sine egne kompetencer, og går meget op i at fortælle, og vise andre sine resultater, såfremt de er gode.  Hvis du har et godt selvværd, har du også nemmere ved at få en god selvtillid.
 

Selvværd er opfattelsen af sig selv og sit værd som menneske. En person med et godt selvværd elsker sig selv, og ved hvor sine egne personlige grænser går til. Det er nemt for en person med godt selvværd at acceptere sig selv, sine ønsker og sine længsler. 
 

For at kunne forstå forskellen på selvtillid og selvværd, kan det siges, at en person med et godt selvværd er i god kontakt med sit indre. Mens en person med god selvtillid er i god kontakt med sit ydre.  

 

Øvelser til at få bedre selvværd og selvtillid 

Herunder kan du finde 3 gode øvelser til hvordan du styrker din selvtillid. 
 

Øvelse 1: Tal og tænk pænt om dig selv

Du skal sætte en stopper for din indre kritiker. Tving dig selv til at tænke pænt om dig selv. Hver gang du tager dig selv i at tænke, eller sige noget grimt om dig selv, så stop lige op og husk på dette. Det kan godt være, at du måske ikke synes, at din præstation på arbejdet i dag var god. Forsøg alligevel at koncentrere dig om at lægge vægt på det positive i præstationen, i stedet for at lægge vægt på det negative. Det hele handler om at ændre sin negative tankegang til en positiv tankegang. 
 

Det er også en god idé at rose dig selv. Måske er du ekspert i at negligere dig selv og dine kompetencer. Når folk roser dig, har du måske tendens til at blive lidt flov eller sige ”Det var ikke noget særligt”. Du ved godt inderst inde, at det var rigtig godt gået oppe i fitnesscenteret i dag. Hvorfor så ikke bare give dig selv lov til at sige ”godt gået”. Det er bare med at lade den følelse åbne sig op. 
 

Øvelse 2: Grav ned i den dårlige selvtillid. 

Find ud af hvor din dårlige selvtillid kommer fra. Dårlig selvtillid kan komme af mange ting. Ofte er det mangler i barndommen, der kan udløse dårlig selvtillid. Nogle af de mangler og følelser der kan udløse selvtillid, kan være:
 

  • At blive mobbet
  • Ikke at føle sig elsket
  • At opleve omsorgssvigt
  • Ikke at føle sig accepteret
     

Din barndom er med til at danne dit voksenliv. Hvis du som barn ikke har følt dig elsket eller anderkendt, kan det være grunden til, at du har svært ved at finde selvtillid i dag. Nu er du ansvarlig for dit indre barnehjertes små skader. Derfor skal du give dig selv omsorg og plads, til at komme ud med dine følelser. Det vil hjælpe dig med at komme på plads igen. 
 

Øvelse 3: Accepter dine styrker og svagheder

Det er helt okay at have svagheder. Du kan ikke være god til alting. Det handler bare om, at du siger til dig selv, at det er okay, at du har svært ved noget. Det kunne f.eks. være, at du har svært ved at tale engelsk. Det er okay, at du ikke er god til at tale engelsk. Accepter, at du har svagheder. Andre menneskers svagheder kan være dine styrker og omvendt. 
 

Tro på dig selv. Du kan godt! 

 

Altom-skønhedspleje.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-skønhedspleje.dk