blog_image

Parfumeallergi | Sådan undgår du kemiske duftstoffer

Læsetid: ca. 5 minutter.

Indhold:

Har du parfumeallergi, og er i tvivl om hvilke produkter du kan bruge? Her får du en oversigt over hvordan du undgår kemiske duftstoffer, og parfumeallergi, hvilke certifikater du skal holde øje med.
 

Antallet af parfumeallergikere stiger

Det kan være noget af en udfordring at være parfumeallergiker. I dag findes der 200.000, der er allergisk overfor parfume i Danmark. Parfume findes overalt i dag. Også i produkter du ikke forventer at finde parfume i.

I virkeligheden er vi alle påvirkelige overfor parfume. Det skyldes, at parfume indeholder en masse kunstige og hormonforstyrrende stoffer. Dog er det ikke alle, der reagerer allergisk på parfume.
 
Antallet af folk med parfumeallergi stiger. Det skyldes, at industrien for produkter indenfor skønhed er i udvikling. Der kommer hele tiden nye tiltag i verden for skønhed. Der bliver hele tiden afprøvet flere og flere nye duftstoffer af. Vi går meget op i at vores tøj, hår, krop og møbler skal dufte godt.

En god duft er lig med god soignering, som vi alle gerne vil forbindes med. Dette er en af grundene til, at parfumeallergi er stigende, især blandt unge og voksne.
 
Det er vigtigt, at du har respekt for dine allergier. Ikke kun parfumeallergi, men alle former for allergi. Allergi påvirker hele kroppen og immunforsvaret. Du kan slå ud forskelligt som allergiker.

Nogen reagerer med åndedrætsnød, mens andre får eksem. Dette afhænger også af, hvad du er allergisk overfor. I forhold til produkter indenfor hudpleje, vil de fleste slå ud med eksem eller anden irritation.

Hvad er symptomer på parfumeallergi?

Der findes flere måder at reagere på parfume på. Enten kan parfume udløse allergiske reaktioner eller ikke-allergiske reaktioner. De ikke-allergiske reaktioner sker i slimhinderne.

Det kan være i form af kløe, irritation i øjnene, hoste eller besvær med åndedrættet. Symptomerne kan også være træthed og problemer med koncentration. 

I de fleste tilfælde vil reaktioner efter parfumeallergi være milde. Dog kan de også virke enormt belastende for nogen. Det er kun ca. 0,5%, der får symptomer som er begrænsende for dem.   
 
Parfumeallergi ses oftest, ved kløe, hævelse og udslet, hvor parfumen er påført. Hvordan du reagerer på parfume, er individuelt. Oftest vil du kunne se store røde plamager eller sår.

Du er sikkert tilbøjelig til at bruge deodorant med parfume i. Et af de hyppigste steder parfumeallergi går i udbrud, er i armhulen. Dette skyldes, at du har ekstremt følsom hud under armene. Armhulen er også tæt på lymfekirtlerne, som er en del af dit immunforsvar.
 
Du kan godt slippe af med din parfumeallergi. Dette afhænger naturligvis af, hvor allergisk du er. Du kan forsøge at lade være med at bruge de produkter, der har skabt reaktionerne. Det kan være medvirkende til, at din parfumeallergi med tiden forsvinde.Hvad er svanemærket?

Det en god idé at have styr på hvilke certifikater, der findes på markedet. Især hvis du har allergi for parfume eller overfor f.eks. råvarer og parabener. Svanemærket er et kendt certifikat, som 9 ud af 10 danskere har kendskab til.

Svanemærket er et nordisk miljømærke for en lang række produkter og services. De produkter som er markeret med svanemærket, er blandt de mindst miljøbelastende produkter i den genre.
 
Hvis du har parfumeallergi, er svanemærket ikke nødvendigvis sikker for dig. Ikke alle svanemærkets produkter er nemlig parfumefri. Det loves, at produkter til babyer og børn under 12 år, er fri for parfume.

Hvis det er produkter til voksne, som skal blive på kroppen, indeholder det heller ikke parfume. Hvis det er produkter, der kan skylles af, kan det indeholde 0,1% parfume. Det kunne f.eks. være sæbe til din krop.


Hvad er astma-og allergi mærket?

Astma og allergi mærkede produkter kan findes over hele verden. De er særdeles gode for dig, der har parfumeallergi. Et produkt med astma og allergi-logo på er et produkt, der er 100% godt for din hud.

De lover mindst mulig chance for allergiske reaktioner med disse produkter. Når et produkt bliver allergi certificeret, bliver alle ingredienser og deres råvare analyseret.
 
Derfor kan du trygt stole på astma-og allergi mærkets produkter. Der er en lang række ingredienser, der ikke må være i allergicertificerede produkter. Produkter som kan lede til f.eks. kræft, skadet fertilitet eller irritation er et ”no go”.

Derudover må astma-og allergiprodukterne heller ikke indeholde parfume, farvestoffer, akrylater, formaldehyd osv.


Hvad er ecocert og COSMOS?

Ecocert står inde for, at 95% af ingredienserne i produkterne er økologisk, og er basseret på planter. Ecocert produkter kan være alt fra mad, tekstiler og kosmetik. Disse produkter kan findes over hele verden. Ecocert produkter indeholder kun naturlige, rene og økologiske ingredienser.
 
Ecocert har gjort det nemt for folk at udpege økologiske produkter indenfor hudpleje. De indgik nemlig et samarbejde med fire andre økologiske ordninger i 2010. Samarbejdet gik ud på at lave en stor europæisk grundform for økologiske produkter indenfor kosmetik.

Det hedder COSMOS, og bruges i mere end 45 lande i verden. COSMOS kræver også, at al emballage, og produktion, er naturligt og bæredygtigt. Ecocert og COSMOS produkter er også egnet til dem med parfumeallergi. Produkterne er nemlig fri for syntetisk parfume, farvestoffer, parabener og nanopartikler. 


Sådan laver du din egen parfume

Hvis du har parfumeallergi, men stadig kan tåle naturlige duftstoffer, kan du lave din egne naturlige parfume. En hjemmelavet parfume indeholder nemlig ikke syntetisk parfume, og indeholder derfor ikke hormonforstyrrende stoffer. 

Det er nemt at lave din egen parfume. Alt du skal bruge er 1 spsk. bivoks, 1 spsk. mandelolie og 20 dråber æterisk olie.

1. Start med at at varme bivoksen og mandelolien op over et vandbad.

2. Når massen er nedkølet, tilsættes 20 dråber af de æteriske olier.

3. Det hældes ned i en lille krukke, og sættes på køl i ca. 10 min. Så er din naturlige parfume klar.
 
Det æteriske olier vælger du selv. For at du opnår en god duft, skal din parfume indeholde toptoner, mellemtoner og bundtoner. Det anbefales at vælge én toptone, én mellemtone og én bundtone. Tonerne skal til sammen blive til de 20 dråber.

Dufttonerne er æteriske olier, og kan købes i naturbutikker. Eksempler på dufttoner kan være:
 
Toptoner

 • Appelsin
 • Eukalyptus
 • Lime
 • Fyrrenåle
 • Tea tree

 
Mellemtoner

 • Lavendel
 • Koriander
 • Ingefæ
 • Kommen
 • Gran

 
Bundtoner

 • Rosentræ
 • Jasmin
 • Cedertræ
 • Sandeltræ
 • Myrrha

 
Dette er blot et lille udsnit af alle de dufttoner der findes. Du kan selv afprøve dufte nede i din lokale naturbutik. Prøv det af hjemme og se om du kan finde frem til din unikke duft. På den måde undgår du at udvikle parfumeallergi.
 
OBS: Det er ikke kun syntetisk parfume, der kan give dig allergi, men også naturlige duftstoffer. 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-skønhedspleje.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-skønhedspleje.dk