blog_image

Hårtab hos mænd | Derfor taber du håret

Læsetid: ca. 6 minutter.

Indhold:

Hvad er årsagerne til hårtab?

Der findes mange årsager til hårtab hos mænd. Tusinde af folk kommer til at opleve hårtab et tidspunkt i deres liv. Hårtab er meget normalt, og ses særligt hos mænd, men også hos kvinder.

Hårtab har stor kosmetisk betydning for os. Derfor er hårtab til stor bekymring hos alle. For mænd starter hårtabet med at blive tyndt ved tindingerne og ved panden.

Med tiden breder det tynde hår sig, og vil til sidst ramme issen. Sådan rykker hårgrænsen sig langsomt fra panden og længere bagud på hovedet. 

Der kan være flere forskellige årsager til hårtab. Nogen af de mest udbredte årsager til hårtab er:

 • Infektion i hovedbunden
 • Gener
 • Sygdom
 • Strålebehandling
 • Stress
 • Alder
   

Hvis dit hårtab skyldes enten gener og alder, kan det være svært at bekæmpe dit hårtab. Hvis du derimod har en periode med stress, sygdom eller infektioner i hovedbunden, kan der være håb forude.

Det er en god idé at starte med at finde ud af, hvorfor du lider af hårtab. Derefter er det ellers bare om at komme i gang med at modarbejde det. Herunder kan du læse mere om nogle af de mange årsager, der er til hårtab. 

Er hårtab arveligt?

Ja, hårtab er arveligt. Arveligt hårtab kaldes mandeligt hårtab. Mandeligt hårtab rammer oftest mænd, men kan også ramme kvinder. Det er dog kun mænd med mandeligt hårtab, der kan ende med total skaldethed. Hvis dit hårtab skyldes dine gener, betyder det, at du har arvet overfølsomhed overfor testosteron. 

Et gen på x-kromosomet spiller nemlig en stor rolle for dit hårtab. Dette gælder både mænd og kvinder. Hvis en kvinde har dette gen på sine kromosomer, er der 50% chance for, at hendes søn arver samme gen.

En kvinde skal dog have hårtabsgenet på begge sine x-kromosomer, før hun selv oplever hårtab. Hvis en kvinde har dette hårtabsgen, vil hun med 100% sikkerhed give det videre til sit barn. Idet manden kun har ét x-kromosom, vil det være hårtabsgenet være synligt på hans hoved. 

Overfølsomheden kan finde sted flere steder på hovedet. Det kan også gå ud over din skægvækst. Testosteronet løber rundt i kroppen via dit blod. Hvis du er overfølsom overfor testosteronet, får det hårsækkene til at skrumpe.

Hårsækkene vil derfor give slip på håret og lade det falde af. Det tabte hår bliver ikke erstattet af et nyt. Det skyldes, at hårsækken er skrumpet til at producere et ny hår. 

Arveligt hårtab er meget harmløst, og ses blandt 75% af alle mænd på i verden. Arveligt hårtab rammer desuden ofte mænd i 20/30-årsalderen. Jo tidligere det mandelige hårtab starter, jo mere hår vil du tabe i fremtiden.  

Hvordan påvirker stress hårtab?

Hårtab kan være en af de væsentligste symptomer på stress. Det gælder både mentalt og fysisk stress. Hårtab på grund af stress kan ramme begge køn. Stress kan medføre pludseligt hårtab i større totter. 

Stress påvirker kroppens hormonbalance, som får dine hårsække til at slippe hårstrået. Især testosteronet i kroppen påvirker dit hårtab. Testosteronet produceres i større mængder, når du er stresset.

Når kroppen producerer store mængder af testosteron, bliver det omdannet til dihydrotestosteron. Dette stof er mere aggressivt end almineligt testosteron, og er med til at ødelægge håret.

Hårtab på grund af stress kan forsvinde igen. Det kræver blot, at du kommer af med din stress, så produktion af dihydrotestosteron daler. Herefter vil dine hårsække blive normale igen. Efterhånden vil du automatisk begynde at vokse dine tabte hår ud igen. 

Hvorfor får jeg pletvis hårtab?

Pletvis hårtab begynder som små skaldede områder i hovedbunden ca. på størrelse med en mønt. Størrelsen på den skaldede plet øges på få uger. Det er ikke kun din hovedbund, der kan blive ramt af pletvis hårtab. Dit skæg, øjenbryn og øjenvipper kan også blive påvirket. De fleste får deres hår tilbage indenfor et halvt til et helt år. 

Pletvis hårtab kan opstå meget brat, og ses oftest hos unge mennesker, og kan forekomme hos begge køn. Det kan påvirke folks selvværd og livskvalitet markant. Det skyldes, at håret er en stor del af vores kosmetiske udtryk. Pletvis hårtab er en mistænkelig arvelig sygdom, som ikke kan forebygges.

Selve årsagen vides ikke med 100% sikkerhed. Udover den arvelige faktor kan følgende faktorer medføre pletvis hårtab:

 • Miljøfaktorer 
 • Infektioner være årsag til pletvis hårtab
 • Mentalt stress
   

Pletvis hårtab rammer mest arveligt disponerede folk, men ses også ofte hos unge mennesker.

OBS: Risikoen for at blive ramt af pletvis hårtab på et tidspunkt i livet er 2%.

Dine gener er med stor sandsynlighed bestemmende for, om du vil opleve pletvis hårtab. Pletvis hårtab har en forbindelse til autonome sygdomme som psoriasis, sukkersyge, multipel sclerose og stofskiftesygdomme.

Det er nemlig blevet dokumenteret, at medicin der nedsætter immunforsvaret, kan bidrage negativt til din hårvækst. Derfor er pletvis hårtab sat i kategori med autonome sygdomme. 

Som regel lader du selv kroppen bekæmpe pletvis hårtab. Hvis ikke der indenfor et år begynder at vokse hår på det skaldede sted, tilbydes der behandlinger med binyrebarkhormon. Binyrebarkhormonet påføres enten som creme eller med lokale indsprøjtning.  

Hvordan kan du undgå hårtab?

Der findes mange bud på, hvad du selv kan gøre for ikke at blive ramt af hårtab. Det skal siges, at hvis du er arveligt disponeret, eller har en sygdom, der fører til hårtab, har du svært ved selv at bekæmpe hårtabet. Hvis du derimod bare vil forebygge hårtab, eller har tabt hår uden at kende til den eksakte årsag, kan du følge nogle af følgende råd. 

 • Undgå at føntørre dit hår
 • Undgå for mange produkter i dit hår 
 • Lad være med at gro langt hår
 • Drop at rede dit råde hår
 • Tænk over din kost
   

Når du føntørrer dit hår, slider du på de hårdannende follikler i din underhud. Du skal også overveje ikke at tørre dit hår for voldsomt med et håndklæde.

Det både hiver og udtørrer dine hårrødder, hvilket i længden kan være skadeligt. Derfor kan du med fordel forsigtigt dubbe og klemme dit hår med et håndklæde. Dermed efterlader du en smule fugt omkring dine hårrødder, som dit hår rigtig godt kan lide.  

Mange produkter til håret er med til at slide og udtørre dit hår. Især produkter der rammer hovedbunden som hårspray, hårskum og gele er dårlige for dit hår. Disse produkter fjerner nemlig hovedbundens naturlige olier, som holder dit hår sundt. 

Du bør ikke gro langt hår, hvis du er i fare for hårtab. Dette skyldes, at langt hår kan stresse dine hårrødder. Når håret bliver langt, bliver det også tungere.

Tungt hår stresser hårrødderne. Derudover er de skaldede pletter mere tydelige, når du har langt hår. Kort hår kan nemlig effektivt laves til en frisure som skjuler de skaldede pletter i hovedbunden.

Når du reder dit hår, belaster du dine hårrødder ved at rive i dem. Pas især på med at rede dit hår når det er vådt. Når dit hår og din hovedbund er våd, er den mere skrøbelig, end hvis den er tør.

Red derfor kun dit hår når det er halvtørt eller helt tørt. Det anbefaledes, at du bruger dine fingre til at forme og udrede små knuder i håret fremfor en kam eller børste. 

Også din kost kan have virkning på dit hårtab. Hold din kost sund og varieret. Det er primært vitamin B og jern, der er med til at styrke din hårproduktion. Derfor skal du spise forskellige former for kød, fuldkorn, frugt og grøntsager, hvis du vil undgå hårtab. Tilpasset mængder af vand styrker også dit hår.

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-skønhedspleje.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-skønhedspleje.dk